لامپ مگنترون چیست و کاربرد آن در ماکروفر چگونه است؟
لامپ مگنترون که به آن لامپ اشعه (Magnetron tube) نیز میگویند، در واقع همان عامل ایجادکنندهی گرما و امواج رادیویی در ماکروفر برای گرمکردن مواد غذایی است.
مکان قرارگیری این سیستم معمولا در پشت پنل کنترل ماکروفر و در سمت راست آن است. اگر درِ ماکروفر خود را باز کنید، ممکن است بتوانید از داخل یک نگاه کلی به آن بیندازید. (به آن دست نزنید!)
البته این سیستم تنها در ماکروفر استفاده نمیشود. در واقع انواع مختلفی از مگنترونها وجود دارند که کاربرد هرکدام ویژه و با دیگری متفاوت است. از برخی انواع آن در رادارها و سیستمهای نورپردازی استفاده میشود. در این مقاله به طور انحصاری به بررسی لامپ اشعه در لوازم خانگی (مایکروفر وسولاردام) میپردازیم.
نحوه عملکرد و طرز کار لامپ مگنترون
اگر دقت کنید، واژهی مگنترون از ترکیب دو کلمهی مگنت(آهنربا) و الکترون تشکیل شده است. بنابراین در نحوه عملکرد لامپ مگنترون با الکترون و آهنربایی که باعث ایجاد میدان مغناطیسی میشود سر و کار داریم. ابتدا باید بدانیم که آند، کاتد را که در مرکز مگنترون قرار دارد، محاصره کرده است. 6 علت کار نکردن دکمههای ماکروفر که باید بدانید.
هنگامی که دستگاه شروع به کار میکند، مگنترون از منبع تغذیهی دستگاه، نیروی الکتریکی را دریافت میکند. این نیرو، باعث افزایش انرژی جنبشی الکترونها در کاتد(واقع در مرکز مگنترون) شده و الکترونها به صورت یک خط صاف به سمت آند حرکت میکنند. گدالهایی که در آند وجود دارند، تشدید کننده نام دارند.
همچنین در زیر آن آهنربای پرقدرتی وجود دارد تا میدان مغناطیسی را در تمام لامپ ایجاد کند. درواقع طی این فرآیند میدان الکتریکی و مغناطیسی همزمان ایجاد خواهند شد، چرا که الکترونها نیز در تلاش هستند تا از کاتد به سمت آند حرکت کنند. با انتقال الکترون از کانالهای آندی، امواج متساعد میشوند. درواقع تابش امواج بوسیله آنتن در یک جا جمع میشوند و به سمت محفظهی ماکروفر منتقل میشوند و باعث گرم شدن غذا یا نوشیدنی میشود.
نقش مگنترون (لامپ اشعه) در ماکروفر
مگنترون از مهمترین قطعات موجود در ماکروفر شناخته میشود. وظیفهی این قطعه، تولید امواج رادیویی قوی و فوقالعاده پرانرژی است که در مدت کوتاهی میتوانند غذا را گرم کنند. درواقع مگنترون با استفاده از مکانیسمهایی، انرژی الکتریکی دریافتی را به امواج رادیویی تبدیل میکند.
این امواج نسبتا کوتاه و نامرئی هستند. اگر قادر بودید امواج تولیدشده در ماکروفر خود را ببینید، میتوانستید طول موج آن را با یک خطکش معمولی مدرسه اندازهگیری کنید. طول موج این امواج حدودا بین یک میلیمتر تا 30 سانتیمتر است.
نقش لامپ مگنترون در سولاردام
نقش این سیستم در سولاردام بسیار شبیه به ماکروفر است. لامپ اشعه به عنوان یک المنت گرمایی، با مصرف انرژی الکتریکی، امواج رادیویی پرانرژی تولید میکند. این امواج پس از عبور از یک دیوارهی فلزی، به مواد غذایی ساطع شده و آنها را بهسرعت گرم میکنند.
البته مگنترون و المنتهای گرمایی در سولاردام، طوری طراحی شدهاند که غذا را با کیفیت بهتری نسبت به ماکروفر، گرم کنند. امواج تولیدشده در سولاردام اندکی با ماکروفر متفاوت بوده و عملکرد سریعتری دارند. مصرف برق المنتهای گرمایی سولاردام نسبت به ماکروفر بیشتر است.
قطعات تشکیل دهنده مگنترون ماکروفر
- آنتن: این قطعه هدایت امواج لامپ اشعه را به عهده دارد.
- صفحه قرارگیری: جفت شدن لامپ اشعه مایکروفر و سولاردام را باعث میشود.
- سیکل ساخت حالت مغناطیسی در ماکروفر
- آهنربا : همانطور که در بالا توضیح داده شد این قطعه سبب تولید مسیر مغناطیسی در مگنترون سولاردام و ماکروفر است.
- پایه: این قطعه حمایت کننده است و از ورود اشعه به بخش ورودی جلوگیری میکند.
- محفظه تصفیه: این قسمت نیز انتشار اشعه را پشتیبانی میکند.
- متصل کننده صفحه مگنترون ماکروفر با راه ورودی ماکروفر
- تابش: محل شیوع الکترون باردار شده
- رادیات مگنترون : این قطعه وظیفه کم کردن دما در وسط لامپ اشعه را دارد و از افزایش دما در مرکز لامپ اشعه جلوگیری میکند.
- گودال آند: در واقع این بخش رزونانش را در الکترونها تشکیل میدهد.
- قسمت نهایی: داری یک ورودی از آند و یک منبع تغذیه است.
- صافی صدا: در این قسمت بیشتر صدای تکانهای لامپ ماکروفر گرفته می شود.
در پایان
باتوجه به توضیحات طرز کار لامپ مگنترون و کاربرد آن در ماکروفر، احتمالا متوجه شدهاید که این دستگاه اهمیت زیادی در تولید داخلی و تولید و صنعت ایرانی دارد و باید از آن محافظت شود تا آسیبی نبیند. اگر حین فعالیت جرقه بزند، باید حتما بررسی شود. قرار دادن ظروف فلزی یا هر وسیلهای که باعث جرقه زدن ماکروفر شود میتواند به این قطعه آسیب برساند. همچنین تمیزی ماکروفر نیز از اهمیت بالایی برخوردار است و باید به صورت منظم تمیز کردن صورت بگیرد تا مشکلی برای قطات پیش نیاید. البته استهلاک قطعه نیز میتواند دلیلی بر خرابی و از کار افتادن آن باشد.