پیر چشمی چیست؟
پیر چشمی به انگلیسی presbyopia نامیده میشود. این عارضه بخش طبیعی روند پیری و یکی از بیماری های چشم است. معمولا از اوایل یا اواسط ۴۰ سالگی علائم آن شروع شده و در ۶۵ سالگی بدتر میشود. افرادی که دچار این عارضه میشوند، در مشاهده اجسام نزدیک مشکل داشته، اما اجسام دور را واضح میبینند.
برخی افراد پیر چشمی را با دوربینی چشم اشتباه میگیرند. اما این دو عارضه با هم تفاوت دارند. پیرچشمی به دلیل کاهش انعطافپذیری عدسی چشم اتفاق میفتد. اما دوربینی مربوط به کاهش طول کره چشم یا کاهش انحنای قرنیه است. کاهش انعطافپذیری عدسی با افزایش سن کاملا طبیعی است. در این شرایط نور به درستی خم نشده و روی شبکیه متمرکز نمیشود.
علائم پیر چشمی چیست؟
پیر چشمی باعث خواهد شد تا تمرکز بر روی هر جسم کوچکی برای شما سخت شود. اگرچه به نظر میرسد که این تغییرات به طور ناگهانی رخ دادهاند، اما باید گفت توانایی فوکوس چشم شما از زمان کودکی تا زمان ابتلا به این بیماری به تدریج کاهشیافته است.
علائم پیرچشمی که بین افراد مسن رایج هستند، عبارتاند از:
- نیاز به نور بیشتر هنگام مطالعه
- تاری دید در فاصله معمولی
- نیاز به نگه داشتن کتاب یا مجله در فاصله بسیار نزدیک
- سردرد ناشی از فوکوس بر روی یک جسم نزدیک
- خستگی چشم
عوامل خطرناک برای ابتلا به پیر چشمی
اگرچه مهمترین عامل ابتلا به پیرچشمی افزایش سن است، اما برخی داروها و اختلالات نیز میتوانند باعث بروز این بیماری در افراد زیر 40 سال شوند. وقتی این اتفاق بیفتد اصطلاحاً شاهد پیرچشمی زودرس خواهیم بود.
اگر سن شما کمتر از چهل سال است و نمیتوانید به خوبی بر روی اجسام نزدیک فوکوس کنید، احتمال این وجود دارد که به بیماری پیرچشمی مبتلا شده باشید. بنابراین، توصیه میکنیم که در اسرع وقت نسبت به درمان پیر چشمی اقدام کنید.
شایعترین علل ایجاد پیرچشمی عبارتاند از:
- افزایش سن
- ابتلا به Farsightedness(دور بینی)
- برخی از داروها، از جمله داروهای آلرژی، داروهای ضد اضطراب، داروهای ضدافسردگی، ضد روانپریشی، ضد اسپاسم و دیورتیکها میتوانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند.
- برخی بیماریها نظیر دیابت، مولتیپل اسکلروزیس، دیسائوتونومی و … در افراد مبتلا به پیرچشمی دیده شدهاند.
- سابقه ضربه به سر
راه های پیشگیری از پیرچشمی
- به صورت منظم تحت پزشک متخصص چشم باشید.
- کنترل بیماری های دیابت، فشار خون که در بینایی فرد موثر است.
- در صورت بروز کاهش بینایی، تنبلی چشم، تاری دید چشم ها، جرقه های نوری، لکه های سیاه در میدان دید سریعا به پزشک مراجعه نمایید.
- استفاده از عینک به دستور پزشک با شماره درست
- سعی کنید خواب کافی داشته باشید حداقل 8 ساعت در شبانه روز بخوابید.
- از هویج و مرکباتی که دارای ویتامین C و A هستند استفاده نمایید.
- حتما از عینک آفتابی استفاده نمایید، زیرا اشعه خورشید باعث پیری چشم می شود.
- شغل مناسب انتخاب نمایید که زیاد مجبور نباشید از دید نزدیک استفاده نمایید.
پیر چشمی چگونه درمان می شود؟
پیرچشمی قابل درمان نیست، اما امروزه میتوانید به وسیله ی پزشکی در زندگی ، گزینههای بسیار متنوعی را برای اصلاح دید خود انتخاب کنید.
اطلاعات پزشکی روزمره و مشورت با چشمپزشکتان میتواند در روند انتخاب بهترین روش درمانی کمککننده باشد. بسته به سلامت کلی و سبک زندگی شما، چشمپزشک شما ممکن است مواردی نظیر استفاده از عینک طبی، لنز تماسی، عینک مطالعه، لنزهای افزودنی پیشرونده، لنزهای دو کانونی یا جراحی چشم را پیشنهاد بدهد. تولید داخلی برخی انواع عینک در محصولات صنعتی چند سالی است که در سبد تولید و صنعت ایرانی قرار گرفته است.