باتری گوشی موبایل از گذشته تا کنون
باتری گوشی موبایل به عنوان یک منبع DC، ولتاژ و جریان برق مورد نیاز گوشی را تامین می کند و یک محفظه قابل شارژ است که دارای طول عمر طولانی و عملکرد عالی است.
گوشی های موبایل از قطعات ریز و درشت ساخته شده اند که هر کدام به نوعی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشند.
آنچه باعث شد دستگاههای مختلف امکان قابل حمل بودن داشته باشند، اختراع باتری بود؛ فن آوری های رایانه ای که هرچه میگذرد ساخت مدلی با قابلیتهای بیشتر از آن همچنان از چالشهای مهندسی محسوب میشود. درواقع شرکتهای سازندهی محصولات مختلف بهخصوص گجتهای قابل حمل همواره به دنبال استفاده از باتری بودهاند که حجم بسیار کمی را از فضای داخلی دستگاه اشغال کرده و همچنین عملکرد مطلوبی نیز داشته باشد. قابل ذکر است که این محصول تاکنون به تولید داخلی نرسیده است.
انواع باتری گوشی موبایل
به طور کلی، دو دسته اصلی از باتریها وجود دارند که امروزه بیشتر از دیگر نوعها در گوشیهای هوشمند استفاده میشوند. نوع اول باتریهای لیتیوم یونی هستند و نوع دوم باتریهای لیتیوم پلیمری. این دو نوع باتری در ترکیبات شیمیایی، وزن و ابعاد با یکدیگر تفاوت دارند.
باتریهای لیتیوم یونی
باتریهای لیتیوم یونی متداولترین و قدیمیترین نوع باتریهای استفاده شده در گوشیهای هوشمند هستند. این باتریها اغلب گران قیمت هستند، اما دارای تراکم انرژی بالایی میباشند. با استفاده از این تکنولوژی، ظرفیت باتری گوشی هوشمند در طول زمان استفاده کمتر کاهش مییابد و نیازی به استراتژی نگهداری برای آن وجود ندارد.
از نظر ساختار شیمیایی، باتریهای لیتیوم یونی و لیتیوم پلیمری به طور مشابهی ساخته میشوند، اما بزرگترین تفاوت بین آنها به نحوه کنترل دما مرتبط است. باتریهای لیتیوم یونی دارای مدار محافظ فعالی هستند که از افزایش دمای گوشی هوشمند جلوگیری میکند.
باتریهای لیتیوم پلیمر
باتریهای لیتیوم پلیمر، نوع پیشرفتهتری از باتریهای گوشی موبایل هستند. این باتریها نسبت به باتریهای لیتیوم یونی وزن سبکتری دارند و دارای دوام بیشتری هستند. همچنین، تولید حرارت کمتری دارند و به همین دلیل نیازی به سیستم خنککننده ندارند. با این حال، به دلیل تراکم انرژی کمتر در باتریهای لیتیوم پلیمری، معمولاً باتریهای لیتیوم یونی در گوشیهای هوشمند بیشتر استفاده میشوند و باتریهای لیتیوم پلیمری کمتر مورد توجه شرکتهای تولیدکننده گوشیهای هوشمند قرار میگیرند.
تشخیص ظرفیت باتری گوشی
همانطور میدانید، ظرفیت باتری موبایل بعد از مدتی معمولا با کاهش همراه میشود. سادهترین راه برای تشخیص بالاترین ظرفیت باتری موبایل بعد از مدتی استفاده، نصب یک اپلیکیشن اختصاصی است. یکی از این اپلیکیشنها، اپلیکیشن AccuBattery نام دارد که یک آمار کامل از ظرفیت واقعی باتری گوشی به شما ارائه میکند.
نشانه های یک باتری خراب
اولین نشانه از خراب بودن باتری شما این است که دیگر مثل گذشته شارژ نگه نمیدارد. زمانی که شرایط وخیمتر شود، باتری ممکن است ناگهان خالی شود، هیچوقت 100 درصد شارژ نشده و یا خیلی زودتر از زمانی که پیش بینی میشود شارژ شود (شارژ جعلی). علاوه بر اینها، اکثر باتریهای خراب هر بار یک ظرفیت را نشان میدهند؛ به عنوان مثال ممکن است 40 درصد از ظرفیت باتری گوشی باقی مانده باشد و پس از یک بار خاموش و روشن کردن نمایشگر این مقدار خود به خود به 50 درصد یا ناگهان به 20 درصد تغییر کند.
علائم اصلی که نشان می دهد باتری گوشی دچار مشکل و خرابی شده است:
- هنگ کردن گوشی
- خالی شدن سریع باتری
- ریسیت شدن گوشی به صورت متوالی
- خاموش شدن گوشی زمانی که شارژ زیر 30 درصد می رسد
افزایش ظرفیت باتری گوشی موبایل
منظور از افزایش ظرفیت باتری موبایل این است که تا حد امکان بتوانیم ظرفیت باتری موبایل را در حالت اولیه حفظ کرده و از کاهش این ظرفیت جلوگیری کنیم. با اینکه کاهش ظرفیت باتری گوشی بعد از مدتی استفاده اجتناب ناپذیر است، با استفاده از راهکارهای زیر میتوانید تا حد امکان از این مسئله جلوگیری کنید:
- اجازه ندهید باتری شما کاملا خالی شود
- زمانی که باتری پر شد آن را از شارژ بکشید
- هنگام شارژ از گوشی استفاده نکنید
- صدای تایپ و ویبره را غیر فعال کنید
- یک تم تاریک نصب کنید
- گوشی خود را در دمای متوسط نگه دارید
- از شارژهای متفرقه استفاده نکنید
تفاوت باتری لیتیوم پلیمر و لیتیوم یون
هر دو نوع باتری مزایا و معایب خودشان را دارند. به طور کلی، باتریهای لیتیوم یون بالاترین ظرفیت باتری رو با کمترین قیمت ارائه میدهند. پس اگر میخواهید یک گوشی موبایل ارزان قیمت داشته باشید که با یک بار شارژ بیش از یک روز دوام بیاورد، استفاده از این باتری بهتر است. اما از معایب این باتری باید به تخلیه خودکار تدریجی آن اشاره کرد.
در مقابل، باتریهای لیتیوم پلیمری،به نسبت علم روز فناوری ایمنتری دارند و میزان تخلیه شدن خود به خودی آنها خیلی کمتر است. از طرفی امکان شارژ سریع در آنها بهتر بوده و اگر از آنها استفاده نکنید، مشکلی برایشان به وجود نمی آید. با این حال، قیمت این نوع باتری موبایل بیشتر از انواع لیتیوم یون بوده، طول عمر آنها کوتاهتر و ظرفیتشان هم کمتر است. اما باز هم به خاطر سبکتر بودن باتریهای لیتیوم-پلیمر، چگالی انرژی در هر کیلوگرم از آنها بهتر میشود.
به طور کلی، باتریهای لیتیوم پلیمر به دلیل ایمنی بیشتر، تنوع فاکتورها و ویژگیهای وزنی خاصی که دارند در دستگاههای رده بالا بیشتر به کار رفته و کم کم جایگزین انواع باتری لیتیوم یون در صنعت گوشی موبایل میشوند. اما ممکن است انواع مدلهای مقرون به صرفه و با ظرفیت بالای این نوع باتری، تا مدتی در این صنعت باقی بمانند.
کلام آخر
اجتناب از خراب شدن یا کم شدن ظرفیت گوشی تقریبا غیر ممکن است، اما همیشه میتوانید با صرفه جویی و سایر نکاتی که در این مطلب به آنها اشاره کردیم از این مسئله تا حد امکان جلوگیری کرده و بیشترین ظرفیت باتری موبایل خود را تجربه کنید. قابل ذکر است که تولید و صنعت ایرانی هنوز به بخش از محصولات صنعتی ورود نکرده است.